Smażone kuleczki kukurydziane z chilli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1973
Smażone kuleczki kukurydziane z chilli
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki grubo posiekanej, świeżej kolendry
  • 225 g odsączonej kukurydzy z puszki
  • 6 grubo posiekanych cebulek dymek
  • 1 łyżeczka łagodnej chilli w proszku
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 25 g suchych wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 75 g polenty
  • olej do głębokiego smażenia
  • słodki sos chili do podania

Opis przygotowania:

W dużej misce wymieszaj kukurydzę, cebulki, kolendrę, chilli w proszku, sos chilli, wiórki kokosowe, jajko i polentę. Zostaw pod przykryciem na mniej-więcej 10 minut. Rozgrzej olej w dużym, podgrzanym już wcześniej woku. Masę kukurydzianą z chilli nałóż łyżką na gorący olej i smaż przez około 4-5 minut. Kuleczki powinny być chrupiące i mieć złoto-brązowy kolor. Kuleczki kukurydziane z chilli wyjmuj łyżką cedzakową i dobrze osączaj z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj ułożone na talerzach ze słodkim sosem chilli jako dipem.

Autor: olka

1 komentarz

To zdjęcie to kuleczki z homara a nie kukurydzy

Podobne przepisy