Smażone kuleczki kukurydziane z chilli

olka

Autor:

Przepisów: 28

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 3 łyżki grubo posiekanej, świeżej kolendry
  • 225 g odsączonej kukurydzy z puszki
  • 6 grubo posiekanych cebulek dymek
  • 1 łyżeczka łagodnej chilli w proszku
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 25 g suchych wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 75 g polenty
  • olej do głębokiego smażenia
  • słodki sos chili do podania

Opis przygotowania

W dużej misce wymieszaj kukurydzę, cebulki, kolendrę, chilli w proszku, sos chilli, wiórki kokosowe, jajko i polentę. Zostaw pod przykryciem na mniej-więcej 10 minut. Rozgrzej olej w dużym, podgrzanym już wcześniej woku. Masę kukurydzianą z chilli nałóż łyżką na gorący olej i smaż przez około 4-5 minut. Kuleczki powinny być chrupiące i mieć złoto-brązowy kolor. Kuleczki kukurydziane z chilli wyjmuj łyżką cedzakową i dobrze osączaj z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj ułożone na talerzach ze słodkim sosem chilli jako dipem.

1 komentarz

odpowiedz

To zdjęcie to kuleczki z homara a nie kukurydzy

Podobne przepisy