Pieczarki z boczniakami w sosie sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2471
Pieczarki z boczniakami w sosie sojowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 ml gotowego sosu sojowego jasnego
  • 25 g boczniaków
  • 25 g pieczarek
  • 20 g zielonego groszku w łupinie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Wszystkie grzyby oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pieczarki z boczniakami oczyścić, pokroić na kawałki, po czym zalać 2 l wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odcedzić. Groszek zielony pozbawić końcówek, przełożyć do rondla wraz z pokrojoną w plastry marchwią i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i dodać do ugotowanych wcześniej grzybów. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane składniki, doprawić do smaku pieprzem, solą, zalać sosem sojowym, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów