Rosół tradycyjny

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 30 dag cielęciny z kością
  • 1 kg wołowiny z kością
  • pół (ok. 80 dag) kury
  • 2-3 średnie marchewki
  • 2 nieduże pietruszki
  • 1 mały por
  • 1 mały seler
  • 2 średnie cebule
  • 3 suszone grzyby
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki koperku lub natki pietruszki
  • maggi
  • sól

Opis przygotowania

Umyte mięso włóż do garnka, dodaj przyprawy korzenne, wlej 3,5 litra zimnej wody, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 1,5 godziny. Obierz warzywa korzeniowe, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, przekrój na połówki, opiecz na blasze lub suchej patelni. Grzyby umyj i osącz. Po godzinie gotowania posól lekko wywar, włóż grzyby, oczyszczony por i pozostałe warzywa. Gotuj na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Następnie dodaj magii i zagotuj. Wyjmij mięso z garnka, a wywar przecedź przez sito. Podawaj z makaronem. Po przelaniu do talerzy udekoruj posypując natką pietruszki lub koperkiem.

1 komentarz

odpowiedz

"Następnie dodaj magii i zagotuj"
rosołu nie powinno się gotować!
rosół ma tzw "mrugać"

Podobne przepisy