Kotlety z sera, boczku i ziemniaków

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g tartego żółtego sera
  • 10 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posypki panko
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Jedno jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a na drugi talerz przesypać posypkę panko. Ziemniaki zalać 1 l wody, po czym ugotować w mundurkach do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć z pokrojonymi ziemniakami. Dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek oraz tarty ser żółty. Potem wbić do tego jedno jajko. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i namoczyć je w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyć w posypce panko i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz z keczupem. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy