Kurczak po jamajsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2590

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka (dwie podwójne)
  • limonka
  • masło
  • W oryginalnym przepisie jest ryż, choć można podawać z makaronem, ziemniakami lub dowolną kaszą
  • Sos:
  • 400 ml bulionu (może być z kostki)
  • 4 - 5 czubatych łyżek masła orzechowego ? tak z pół słoika
  • 2 duże cebule
  • 4-5 pomidorów (albo jedna puszka)
  • 1 papryczka chili (albo pół jeśli nie lubisz zbyt ostrego, one są zdradliwe)
  • Marynata:
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka tymianku drobno posiekanego (najlepiej świeżego, ale może być suszony)
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • sok z połowy cytryny

Opis przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka pokroić w kostkę i włożyć do marynaty i na kilka godzin do lodówki.
Usmażyć kurczaka (oleju z marynaty powinno wystarczyć, ewentualnie trochę dodać), odłożyć na bok.
W tym samym garnku zeszklić posiekaną cebulę, dodać obrane i wypestkowane pomidory pokrojone w grubą kostkę (albo z puszki - łatwiej) i papryczkę pokrojoną w pół-plasterki.
Bulion podgrzać, wymieszać z masłem orzechowym, dodać do garnka z warzywami, dodać kurczaka, chwilę pogotować. Ewentualnie doprawić solą, chili i sokiem z cytryny.

W wersji zapiekanej: naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć ugotowany ryż, polać sosem, zapiekać pod przykryciem około 20 minut.

Podawać z ćwiartkami limonki lub cytryny.

Ciekawy egzotyczny smak słodko-ostro-kwaśny. Uwielbiam ten sos pomimo, że nie znoszę masła orzechowego.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów