Ryż z sezamem i pieczonymi ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2269
Ryż z sezamem i pieczonymi ziemniakami
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i upiec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia. Ryz opłukać zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować wymieszać z masłem i dodać do pieczonych ziemniaków. Całość posypać smażonym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów