Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g pieczarek
  • 10 g tartego żółtego sera
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • pęczek szpinaku
  • sól

Opis przygotowania

Szpinak, pieczarki oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Szpinak pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia. Następnie płaty lasagne wrzucić na 1 l lekko osolone,j gotującej się wody, gotować przez 3 minuty, potem wyciągnąć i odcedzić. Odcedzone lasagne przełożyć na 1 łyżkę rozgrzanej oliwy na patelni, wyłożyć pokrojonymi pomidorami, szpinakiem oraz smażoną cebulą wraz z pieczarkami. Na to wykładać kolejne plastry ugotowanego lasagne, aż do wyczerpania składników. Całość posypać tartym serem żółtym, majerankiem i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy