Tagliatelle carbonara

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2507
Tagliatelle carbonara
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g tagliatelle
  • 30 ml białego wina wytrawnego
  • 15 g wędzonego boczku w plastrach
  • 10 g tartego parmezanu
  • 3 żółtka jajka
  • 1 cebula
  • garść świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i osączyć z wody. Żółtka roztrzepać z tartym parmezanem i odstawić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Potem wlać do tego wino wytrawne i smażyć, cały czas mieszając, aż wino odparuje. Wtedy ściągnąć z ognia. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i kiedy jest gorący - wlać do niego roztrzepane żółtka z parmezanem oraz smażony boczek z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i posypać świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów