Ciasto marchewkowe z migdałami i wiórkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3024
Ciasto marchewkowe z migdałami i wiórkami
fot. loloieg / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g marchwi
  • 200 g drobno tłuczonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 otarta skórka cytrynowa
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Migdały zmielić młynkiem na drobne kawałeczki i połączyć ze startą marchewką. Białka oddzielić od żółtek i z białek ubić sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodać sok cytrynowy, pokruszone drobno drożdże i wsypać mąkę z solą. Całość nadal ucierać, po czym dodać do tego tartą marchew, mielone migdały, masło oraz ubitą pianę z białek. Składniki te dokładnie wymieszać, rozetrzeć i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów