Tosty ziemniaczane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3192
Tosty ziemniaczane
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 4 sucharki bezcukrowe
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 kapusta pekińska
  • 0,5 szklanki tartego sera żółtego
  • natka zielonej pietruszki
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską podzielić na liście i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Do tłuczonych ziemniaków wsypać mąkę, tarty ser żółty, dodać do tego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz natkę zielonej pietruszki. Następnie wbić do tego jajko, dodać pokruszone na drobne kawałeczki sucharki bezcukrowe, doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety i smażyć je na złoty kolor w rozgrzanym oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do kapusty pekińskiej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów