Tosty ziemniaczane

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 łyżki oleju
  • 4 sucharki bezcukrowe
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 kapusta pekińska
  • 0,5 szklanki tartego sera żółtego
  • natka zielonej pietruszki
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską podzielić na liście i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Do tłuczonych ziemniaków wsypać mąkę, tarty ser żółty, dodać do tego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz natkę zielonej pietruszki. Następnie wbić do tego jajko, dodać pokruszone na drobne kawałeczki sucharki bezcukrowe, doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety i smażyć je na złoty kolor w rozgrzanym oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do kapusty pekińskiej.

0 komentarzy

Podobne przepisy