Cendol (deser)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2491
Cendol (deser)
fot. polytikus / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 30 g zielonego groszku w łupinie
  • 30 g czerwonej fasoli
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę czerwoną zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Groszek zielony pozbawić końcówek, po czym zalać 0,5 l wody, zagotować, odcedzić i wymieszać z ugotowaną fasolą. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wymieszać z ugotowanymi wcześniej składnikami. Wymieszane składniki przełożyć do pucharków deserowych. Następnie mleko kokosowe postawić na małym ogniu, dodać do tego aromat waniliowy, wsypać cukier brązowy i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i zalać składniki w pucharkach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów