Kurczak z grillowaną cukinią i papryką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kurczak z grillowaną cukinią i papryką

    Dodane przez: iwona

    JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 6 łyżek oleju
  • 4 listki świeżej bazylii do dekoracji
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry, oprószyć szczyptą soli i przypiec z obu stron na ruszcie rozpalonego grilla. Przypieczoną ściągnąć z rusztu i przełożyć na talerz. Mąkę zmieszać z kurkumą na jednym talerzu, a na drugim talerzu roztrzepać widelcem jajko. Piersi kurczaka, pokroić na kawałki, oprószyć pieprzem oraz solą, namoczyć w roztrzepanym jajku, potem obtoczyć w mące z kurkumą i smażyć na złoty kolor w 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do cukinii. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Całość oprószyć szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty, na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować świeżą bazylią.

0 komentarzy

Podobne przepisy