Krewetki w sosie musztardowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1876
Krewetki w sosie musztardowym
fot. y6y6y6 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 kg mrożonych krewetek
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 marchew
  • sól
  • Na sos musztardowy:
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (główki zostawić dla ozdoby), przełożyć na rozgrzany olej, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora oraz brokuła podzielić na różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w krążki. Pokrojone warzywa zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i dodać do krewetek.
Przygotować sos musztardowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać musztardę, wsypać mąkę, mieloną paprykę, a następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki przełożyć na krewetki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy