Tortilla al pastor

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1802
Tortilla al pastor
fot. y6y6y6 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g wieprzowej łopatki bez kości
  • 3 czerwone papryki chili
  • 3 łyżki oleju
  • 3 goździki mielone
  • 2 placki tortilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ananas
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, warzywa oraz ananasa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki, oprószyć pieprzem, solą i przełożyć do miski. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa wraz z posiekaną na drobne kawałeczki, suszoną papryką chili, mieloną papryką, mielonymi goździkami, olejem oraz przecierem pomidorowym. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć na tackę aluminiowa od grilla i piec do miękkości mięsa na rozpalonym grillu. Ananasa obrać ze skóry, miąższ pokroić na kawałki i dodać do grillowanego mięsa. Na drugą tackę aluminiową przełożyć namoczoną wodą tortillę i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienioną tortillę przełożyć na talerz, po czym dodać do tego upieczone mięso z grilla mięso wraz z ananasem. Całość posypać pokrojoną oraz pozbawioną nasion papryką czerwoną i zieloną oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów