Gruszki grillowane z burakami i żurawiną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 5 g suszonej żurawiny
  • 4 gruszki
  • 4 czerwone buraki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 dymka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Buraki oraz gruszki umyć i osączyć z wody. Następnie buraki zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do buraków. Suszoną żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać pozostałych do składników wraz z imbirem, cukrem, szczyptą soli i pieprzu, sokiem cytrynowym oraz olejem. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na talerz. Gruszki pokroić na ćwiartki, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i zrumienić z obu stron. Gotowe dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy