Jajka panierowane z kaczką i szparagami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2405
Jajka panierowane z kaczką i szparagami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g szparagów zielonych
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 jajko do roztrzepania
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Musztardę Dijon zmieszać z majonezem i przełożyć na talerz. Szparagi umyć, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do wymieszanej musztardy. Dwa jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Jedno surowe jajko roztrzepać widelcem na talerzu, na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Ugotowane jajka namoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na patelni w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone przekroić na połówki i dodać do składników na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać piersi z kaczki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron do miękkości mięsa. Usmażone mięso osączyć z tłuszczu, podzielić na porcje i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartą gałką muszkatołową i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów