Kiełbasa panierowana z sosem i kapustą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 6 łyżek oleju
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • Na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską podzielić na liście. Szczypiorek pokroić bardzo drobno. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać liście kapusty pekińskiej i pokrojony szczypiorek, oprószyć szczyptą soli, przykryć i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Bułkę tartą przesypać na talerz i wymieszać z mieloną papryką i majerankiem. Jajko roztrzepać widelcem na drugim talerzu. Następnie kiełbasę zamoczyć w jajku, potem obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor w 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną dodać do kapusty na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do przepuszczonego czosnku dodać majonez i musztardę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przełożyć do małej miseczki.

0 komentarzy

Podobne przepisy