Roladki ryżowe z tortillą i keczupem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 ml łagodnego keczupu
  • 6 placków tortilli
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż utłuc tłuczkiem. Następnie placki tortilli namoczyć z jednej strony letnią wodą, po czym dodać do tego utłuczony ryż i całość zawinąć w rulony. Całe rulony pokroić na równe części, po czym spiąć je małymi wykałaczkami. Keczup przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i dodać do tego pokrojone roladki. Wszystko wymieszać, smażyć przez 30 sekund na małym ogniu, potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.

0 komentarzy

Podobne przepisy