Kaczka w bulionie z kurkami i śliwkami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 ml wody
  • 30 g kurek (grzybów)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 udka z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi kopru naciowego
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 0,5 kg małych śliwek
  • 0,5 łyżeczki grubej soli kamiennej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa, mięso, śliwki oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Śliwki pozbawić pestek, grzyby oczyścić i odciąć końcówki trzonków, czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso z kaczki, oprószyć pieprzem, solą oraz majerankiem i przyrumienić w rondlu. Przyrumienione zalać wodą. Dodać do tego kostkę rosołową, całą cebule, pokrojoną na kawałki marchew, łodygi kopru naciowego i gotować do miękkości mięsa. Ugotowane ściągnąć z ognia i wraz z bulionem przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać oczyszczone kurki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać pozbawione pestek śliwki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Gotowe dodać do potrawy. Dwie łyżki oliwy zmiksować mikserem z bazylią i polać potrawę. Całość posypać grubą solą kamienną.

0 komentarzy

Podobne przepisy