Tofu z boczkiem w sosie sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2633
Tofu z boczkiem w sosie sojowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 40 g białego tofu
  • 15 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cm imbiru
  • 1 dymka
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Tofu pokroić na równe części. Boczek pokroić w kostkę. Imbir oraz dymkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać pokrojony imbir. Smażyć przez 30 sekund, potem dodać do tego kawałki tofu i zrumienić z każdej strony. Zrumienione przełożyć do miski. Pokrojony boczek przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, również przyrumienić, po czym dodać do potrawy. Całość zalać sosem sojowym i posypać pokrojoną dymką oraz szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów