Tortilla z jajkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6720
Składniki:
- 5 g tartego żółtego sera
- 4 jajka
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona papryka
- 0,5 szklanki letniej wody
- pęczek szczypiorku
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Tortillę namoczyć letnią wodą, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu z jednej strony. Usmażoną ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, szczypiorek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu pod przykryciem. Potem wbić do tego jajka, wsypać tarty ser żółty, doprawić do smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na placki tortilli. Całość zawinąć w rulony, polać keczupem pikantnym i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
2 łyżki pikantnego czego?