Tortilla z jajkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6720
Tortilla z jajkiem i serem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g tartego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Tortillę namoczyć letnią wodą, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu z jednej strony. Usmażoną ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, szczypiorek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu pod przykryciem. Potem wbić do tego jajka, wsypać tarty ser żółty, doprawić do smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na placki tortilli. Całość zawinąć w rulony, polać keczupem pikantnym i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (1)

2 łyżki pikantnego czego?

Podobne przepisy

Więcej przepisów