Przekąska z buraków i majonezu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1820
Przekąska z buraków i majonezu
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 czerwone buraki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli z cytryny
  • drobny szczypiorek do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, zetrzeć tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry i przełożyć do rondla. Dodać do niej kapustę, po czym oba składniki zalać lekko osolona woda, zagotować i odcedzić. Odcedzone pokroić na drobne kawałki i połączyć z ugotowanymi wcześniej buraczkami. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i nałożyć na łyżki do przekąsek. Do całości dodać majonez i udekorować szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów