Łosoś nadziewany z warzywami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g wędzonego łososia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oliwek zielonych w zalewie
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 koper naciowy
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej, mielonej pietruszki
  • 0,5 kg batatów
  • natka selera do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Łososia pokroić w cienkie plastry o szerokości 4 cm. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Dodać do niej pokrojony na kawałki koper naciowy i razem ugotować do miękkości. Do drugiego garnka włożyć obrane ze skóry bataty i marchew, zalać lekko osoloną wodą i również ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić. Koper naciowy z cebulą pokroić na drobne kawałki, dodać do nich osączone z zalewy oraz pokrojone drobno oliwki i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki zawinąć w plastry wędzonego łososia i spiąć małymi wykałaczkami. Ugotowane bataty oraz marchewki zmiksować mikserem i przełożyć na talerz. Na to wyłożyć nadzianego warzywami łososia. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek. Dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki dodać do potrawy. 3 łyżki oliwy z oliwek zmieszać z mieloną, suszona natką zielonej pietruszki i polać całość. Wszystko udekorować natką selera.

0 komentarzy

Podobne przepisy