Ravioli z makaronem i gotowaną papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1667
Ravioli z makaronem i gotowaną papryką
fot. La.blasco / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • sól
  • Na ravioli:
  • 300 g białego sera twarogowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pokroić w cienkie krążki. Pomidora pokroić w plastry.

Przygotować nadzienie: ser twarogowy przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Zeszkloną dodać do przepuszczonego sera wraz z szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, po czym każdą z nich rozwałkować na grubość 0,5 cm. Na jedną z rozwałkowanych części ciasta nałożyć łyżką wymieszany ser z cebulą i nałożyć na to drugą rozwałkowaną część ciasta. Z całości, odpowiednią foremką wyciąć pierogi i zlepić rogi.

Zlepione wrzucić na 2 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez 3 minuty, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową je wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Makaron ryżowy zalać 2 l lekko osolonej wody, dodać do tego pokrojoną paprykę i razem gotować do miękkości makaronu. Gotowy odcedzić i wraz z papryką przełożyć na ravioli. Dodać do tego pokrojone pomidory, a całość posypać zielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów