Ciasto mandarynkowe z kruszonką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Na wypełnienie:
  • 300 g mandarynek z puszki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 20 g cukru pudru
  • Na kruszonkę:
  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie wbić do tego jajka, dodać masło, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: mandarynki osączyć z zalewy. Śmietanę ubić z cukrem na puszystą piane i połączyć z osączonymi mandarynkami. Wymieszanymi składnikami przełożyć ciasto na blasze.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, cukier, ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, urywać z niej małe kawałeczki i przekładać je na wypełnienia ciasta.

Wszystko posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i przestudzić.

1 komentarz

odpowiedz

PYCHA PYCHA I JESZCZE RAZ PYCHA!!!!!!!!!!! :)
Polecam jak najbardziej! Ciasto bardzo szybko się robi i jest tak smaczne, że robiłoby się je codziennie!

Podobne przepisy