Biryani

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2268
Biryani
fot. ainudil / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka przypraw garam masala
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oraz wędzonego łososia pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Pomidora pokroić w kostkę. Fasolę osączyć z zalewy. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, rybę oraz wszystkie przyprawy i smażyć do miękkości mięsa. Następnie dodać do tego pokrojony imbir, pomidora, ugotowany wcześniej ryż, po czym całość doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Usmażone składniki przełożyć na talerz, dodać do tego ugotowane i pokrojone wcześniej jajka, a całość posypać osączoną z zalewy fasolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów