Kukurydza ze śmietaną i miętą

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kukurydza ze śmietaną i miętą

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g kukurydzy w zalewie
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej mięty
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Miętę umyć, osączyć z wody, część pozostawić do dekoracji, a resztę pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i rozetrzeć w moździerzu z pokrojoną miętą. Kukurydzę osączyć z zalewy i wyłożyć na łyżki do przekąsek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Wymieszaną pianę nałożyć do połowy pucharków. Następnie dodać do tego utartą miętę z czosnkiem, po czym ponownie wyłożyć ubitą pianę ze śmietany. Całość udekorować pozostawiona miętą i podawać na jednym talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy