Kalafior smażony w sosie ananasowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2137
Kalafior smażony w sosie ananasowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego z ananasa Uncle Ben's
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej bazylii
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Kalafiora umyć, osączyć z wody, podzielić na różyczki, po czym zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowanego wcześniej kalafiora i oprószyć mielonym tymiankiem, majerankiem i bazylią. Całość przykryć i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego tarty parmezan i smażyć do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę polać gotowym sosem ananasowym i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów