Kalafior smażony w sosie ananasowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kalafior smażony w sosie ananasowym

    Dodane przez: iwona

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego z ananasa Uncle Ben's
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej bazylii
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Kalafiora umyć, osączyć z wody, podzielić na różyczki, po czym zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowanego wcześniej kalafiora i oprószyć mielonym tymiankiem, majerankiem i bazylią. Całość przykryć i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego tarty parmezan i smażyć do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę polać gotowym sosem ananasowym i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy