Szarlotka z jabłkiem w soku pomarańczowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1754
Szarlotka z jabłkiem w soku pomarańczowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki letniego mleka

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cienkie plastry i zasypać cynamonem oraz 2 łyżkami cukru pudru.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i zmieszać ze szczyptą soli. Dodać do tego 3 łyżki pokrojonego masła, wbić jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym obwinąć folią spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić na dwa kawałki. Oba kawałki ciasta rozwałkować na grubość 0,7 mm.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć jeden z rozwałkowanych kawałków ciasta, a na niego pokrojone jabłka z cynamonem i całość nakryć drugim, rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i zalać sokiem pomarańczowym. Śmietanę kremówkę ubić z 1 łyżką cukru pudru na puszystą pianę i nałożyć na ciasto. Tuż przed podaniem posypać świeżo startą gałką muszkatołową.

2 komentarze

przepis nie kompletny ile tej maki albo ja jestem slepa i nienormalna bo nie widze w potrzebnych skladnikach ilosci maki a w wykonaniu pisze cos wymieszac z maka przepis do niczego poco on tu jest

Dobrze ze zauważyłaś, bo brakowało 3 szklanki maki. Dzieki

Podobne przepisy