Terrina rybna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7015

Składniki:

  • 30 dag filetów z dorsza
  • 20 dag filetów z łososia (bez skóry i ości)
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 4 łyżki masła
  • 15 dag śmietany 30%
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 200 ml śmietanki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka białego wina deserowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Filety z dorsza i łososia umyj, osusz i zmiksuj w osobnych naczyniach z taką samą ilością całych jajek, białka i śmietany. Obie masy przypraw do smaku solą i pieprzem. Umyj liście szpinaku (po odcięciu ogonków), posiekaj, podduś krótko na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach wody, po czym ostudź i wymieszaj z posiekaną zieleniną i połową masy z dorsza. Podłużną formę wysmaruj resztą masła. Warstwami ułóż w niej kolejno: masę łososiową, masę dorszowo-szpinakową i na końcu masę z dorsza. Formę przykryj folią aluminiową, wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Przygotowanie sosu: śmietanę wymieszaj z winem i sokiem z cytryny, zagotuj dodaj szczypiorek i znów wymieszaj. Wyłóż terrinę na półmisek. Podawaj na gorąco lub na zimno z sosem i pieczywem.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów