Ziemniaki z kiełbasą i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3591
Ziemniaki z kiełbasą i jajkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g podsuszanej kiełbasy żywieckiej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki zalać 1 l wody, ugotować w mundurkach i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i pokroić w kostkę. Kiełbasę żywiecką również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryką i smażyć pod przykryciem do zarumienienia składników. Wtedy wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone w plastry pomidory i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (2)

zrobiłam to wczoraj na moje imieniny :) goście sie zajadali. kielbase dalam henryka kani - żywiecką. mysle, że ona dala duzo do smaku

Wychodzi całkiem smacznie, chociaż ja najpierw wysmażyłam kiełbasę żywiecką na patelni bez tłuszczu, tak żeby sama puściła to co ma w sobie. Całe danie wychodzi poźniej bardziej aromatyczne :) A z Kanią,to chyba za bardzo się nie różni w smaku od innych, jedyne co mnie przekonało to fakt, że jest bez konserwantów.

Podobne przepisy

Więcej przepisów