Piernik przekładany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4581
Piernik przekładany
fot. kimberlykv / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki zmielonych przypraw do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki posiekanej skórki pomarańczy smażonej w cukrze lub skórka pomarańczowa otarta z jednej pomarańczy
  • mleko
  • masło do posmarowania foremek
  • Masa:
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag czekolady twardej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 10 dag orzechów włoskich lub laskowych

Opis przygotowania:

Mąkę przesiej. W rondelku podgrzewaj lekko rumieniąc miód z cukrem. Gorący miód wlej do mąki, dodaj olej i około 3/4 szklanki mleka wymieszanego z kakao, dodaj zapachy, orzechy i skórkę pomarańczową. Wyrób ciasto drewnianą łyżką, ewentualnie dodaj nieco mleka. Pozostaw do ostygnięcia. Do zupełnie zimnego ciasta dodaj proszek do pieczenia i jajka. Wyrób. Wyłożyć do posmarowanych masłem foremek. Napełnij foremki do połowy wysokości. Upiecz piernik, wystudź i posmaruj przygotowaną masą.

Masa: rozpuść w rondelku czekoladę, dodaj śmietankę. Gdy czekolada się stopi, odstaw i ostudź. Ucieraj masło na pianę, dodając po trochu czekoladę i żółtka. Powinna powstać puszysta masa. Piernik poprzekrajaj poziomo na pół, posmaruj połową masy, złóż. Posmaruj masą powierzchnię piernika. Ozdób połówkami orzechów. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Autor: effi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów