Bułka z pappardelle i pieczarkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Bułka z pappardelle i pieczarkami

    Dodane przez: wd2005

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 20 g makaronu pappardelle
  • 10 g pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bułki maślane
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Grzyby oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Bułki przekroić w górnej części, wydrążyć środki, a odcięte kawałki wysmarować masłem. Wydrążone środki zaś pokruszyć na drobne kawałeczki. Makaron pappardelle zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz pokruszone drobno środki bułek. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do wydrążonych bułek. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy