Mus z jabłek

effi

Autor:

Przepisów: 10

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Mus z jabłek

    Dodane przez: wd2005

    itchys / CC-BY 2.0

Składniki

  • 1/2 kg jabłek (renety, antonówki)
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego

Opis przygotowania

Jabłka umyj, ułóż na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, lekko skrop wodą, wstaw do piekarnika i upiecz. Upieczone jabłka przetrzyj przez sito. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Dodaj do gorącego przecieru jabłkowego i delikatnie wymieszaj. Ostudź i od razu podawaj.
Jeśli mus jest przygotowany na około 2 godziny przed podaniem, trzeba wtedy dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Żelatynę rozpuść w paru łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodaj trochę wrzątku i wymieszaj. Wlej do musu jabłkowego i pozostaw do ostygnięcia.

0 komentarzy

Podobne przepisy