Naleśniki kokosowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3888
Naleśniki kokosowe
fot.

Składniki:

  • Nadzienie:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • odrobina mielonego kardamonu
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • odrobina drobno startej skórki cytryny
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Przygotowanie nadzienia: Cukier należy rozpuścić w 1/8 szklanki wody i wlać do garnka. Gdy się zagotuje wsypać wiórki kokosowe, przyprawić kardamonem i pieprzem. Wymieszać, gotować na małym ogniu ok 12-15 minut. Lekko posolić i ostudzić.
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) włożyć do miski i zmiksować. Posmarować patelnię olejem i piec naleśniki do momentu, aż będą koloru złotego.
Naleśniki smarować nadzieniem i zwijać w rulony.

Autor: mateusz

3 komentarze

Jeżeli chodzi o część przepisu opisującą ciasto - to polecam. Nadzienia nie robiłem więc się nie wypowiem. Tylko taka mała uwaga do ciasta - ja daje już pod koniec więcej mleka, ażeby ciasto była rzadsze i łatwiej rozprowadzało się na patelni.

Dobry przepis, doskonałe naleśniki wychodzą.

swietny przepis.
pyszne nalesniki
mniam manim :D:D:D:D
thx

Podobne przepisy