Ciasto z rabarbarem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3168
Ciasto z rabarbarem
fot. little-nutbrown-hare (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania:

Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, 2 żółtka, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny, aby je schłodzić. Następnie umyć rabarbar, pokroić na małe kawałki i włożyć do garnka razem z cukrem. Smażyć, aż puści sok. Sok odlać. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Obie rozwałkować. Włożyć jedną część do formy wysypanej wcześniej mąką, ułożyć rabarbar i przykryć drugą częścią ciasta. Całość piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

2 komentarze

Powinno być dobre, Już widziałam w sklepie rabarbar, jak upiekę ciasto dam znać jak smakowało

Ciasto zrobione i zjedzone. Smakowało wszystkim, Pozdrowienia.

Podobne przepisy