Ananas z krewetkami, ryżem i bambusem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2063
Ananas z krewetkami, ryżem i bambusem
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g pędów bambusa Tao Tao w zalewie
  • 8 krewetek mrożonych
  • 5 dag rodzynek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 liście kapusty pekińskiej do dekoracji
  • 2 marchewki do dekoracji
  • 2 ananasy
  • 2 szklanki ryżu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ananasy umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Ananasy przekroić na połówki i wydrążyć z nich miąższ. Miąższ pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać oczyszczone krewetki i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych krewetek dodać osączone z zalewy pędy bambusa oraz sparzone rodzynki i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ryż oraz pokrojonego ananasa. Wszystko doprawić o smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Usmażone składniki przełożyć do wydrążonych ananasów. Całość udekorować pokrojoną marchwią, liśćmi kapusty pekińskiej i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów