Kurczak z ryżem, bazylią i groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1805
Kurczak z ryżem, bazylią i groszkiem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g zielonego groszku w łupinie
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę. Groszek zielony pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i wymieszać z bazylią. Oba składniki zalać sosem sojowym i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno imbir oraz mięso. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów