Kotlety z rzepy i ryżu w sosie sojowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2970
Kotlety z rzepy i ryżu w sosie sojowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 duża, biała rzepa
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, po czym dodać do tego natkę zielonej pietruszki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać startą rzepę oraz smażoną cebulę z natką zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć kotlety z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów