Kotlety z rzepy i ryżu w sosie sojowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 duża, biała rzepa
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, po czym dodać do tego natkę zielonej pietruszki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać startą rzepę oraz smażoną cebulę z natką zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć kotlety z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać sosem sojowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy