Majonez syczuański

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1927
Majonez syczuański
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju arachidowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki sezamu
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki octu ryżowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Żółtko roztrzepać trzepaczką z octem ryżowym w misce. Do roztrzepanych składników wlewać powoli olej arachidowy i oliwę z oliwek, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodać do tego cukier puder, sól i sok cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym jeszcze sezam i ponownie wymieszać. Z dobrze wymieszanych składników powinna powstać gęsta masa, którą po wymieszaniu należy wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie podawać jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów