Majonez syczuański

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1057
Majonez syczuański
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju arachidowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki sezamu
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki octu ryżowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Żółtko roztrzepać trzepaczką z octem ryżowym w misce. Do roztrzepanych składników wlewać powoli olej arachidowy i oliwę z oliwek, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodać do tego cukier puder, sól i sok cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym jeszcze sezam i ponownie wymieszać. Z dobrze wymieszanych składników powinna powstać gęsta masa, którą po wymieszaniu należy wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie podawać jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

0 komenatrzy

Podobne przepisy