Kotlety z cukinii, groszku i sera

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g cukinii
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g sera feta
  • 20 g mrożonego, zielonego groszku
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dymka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 główka sałaty
  • natka zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Groszek zielony rozmrozić i dodać do startej cukinii. Dodać do tego obraną i pokrojoną drobno dymkę, czosnek oraz papryczkę chili. Ser feta rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do składników. Następnie wsypać do tego mąkę, wbić jajko, dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki i miętę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni po 2 minuty z dwóch stron. Usmażone dodać do sałaty.

0 komentarzy

Podobne przepisy