Bliny z kaszą gryczaną i wątróbką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Bliny z kaszą gryczaną i wątróbką

    Dodane przez: iwona

    dainee / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 30 g mąki pszennej
  • 25 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 l mleka

Opis przygotowania

Kaszę opłukać pod bieżąca woda, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowaną odparować i wymieszać z masłem.
Przygotować ciasto: obie mąki przesypać do miski. Wbić do tego jajka, wlać mleko, dodać cukier oraz sól i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i chochelką wlać wyrobione ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz, po czym nałożyć na nie ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i zawinąć w rulony. Zawinięte rulony przełożyć na talerz.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do cebuli dodać w wątróbkę drobiową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do blinów.
Do całości dodać śmietanę kremówkę i udekorować gałązkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy