Bliny z kaszą gryczaną i wątróbką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2522
Bliny z kaszą gryczaną i wątróbką
fot. dainee / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 30 g mąki pszennej
  • 25 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 l mleka

Opis przygotowania:

Kaszę opłukać pod bieżąca woda, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowaną odparować i wymieszać z masłem.

Przygotować ciasto: obie mąki przesypać do miski. Wbić do tego jajka, wlać mleko, dodać cukier oraz sól i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i chochelką wlać wyrobione ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz, po czym nałożyć na nie ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i zawinąć w rulony. Zawinięte rulony przełożyć na talerz.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do cebuli dodać w wątróbkę drobiową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do blinów.

Do całości dodać śmietanę kremówkę i udekorować gałązkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów