Zupa z krewetkami, kalarepą i makaronem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 30 g makaronu jajecznego
  • 20 g mrożonych krewetek
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 kalarepa
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalarepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Paprykę chili posiekać drobno. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Czosnek oraz imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać olej na patelni i dodać pokrojoną dymkę, czosnek, pokrojone chili, 1 łyżkę pokrojonej natki zielonej pietruszki (resztę natki pozostawić do posypania zupy) oraz imbir. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego mleko kokosowe, sos sojowy, wymieszać i zagotować. Makaron jajeczny zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu. Potem wlać niego wymieszane składniki z mlekiem kokosowym, dodać startą kalarepę, oczyszczone krewetki i gotować do miękkości składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z limonki i dokładnie wymieszać. Potem ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko posypać pozostawiona natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy