Tosty z botwiną i serem pleśniowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g sera pleśniowego brie
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 pęczek botwiny
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraczki z botwiny obrać ze skóry, po czym razem z liśćmi pokroić drobno. Następnie zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone wyłożyć na talerz i oprószyć szczyptą pieprzu. Rozgrzać olej na patelni, dodać kromki chleba tostowego, oprószyć szczyptą soli i zrumienić z obu stron. Zrumieniony chleb dodać do ugotowanej botwiny. Ser pleśniowy pokroić w plastry i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać sokiem cytrynowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy