Sałatka z ogórków, chili i sezamu

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zielone ogórki
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno wraz ze szczypiorkiem i połączyć z ogórkiem. 1 łyżkę sezamu przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 40 sekund, po czym ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników. Dodać do tego kolejną łyżkę sezamu, pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chili i posypać mieloną papryką. Następnie ocet balsamiczny wymieszać z oliwą z oliwek, solą oraz cukrem, wlać do całości i dokładnie wymieszać. Wszystko wstawić na 20 minut do lodówki, a potem podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy