Sałatka z ogórków, chili i sezamu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7635
Sałatka z ogórków, chili i sezamu
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zielone ogórki
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno wraz ze szczypiorkiem i połączyć z ogórkiem. 1 łyżkę sezamu przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 40 sekund, po czym ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników. Dodać do tego kolejną łyżkę sezamu, pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chili i posypać mieloną papryką. Następnie ocet balsamiczny wymieszać z oliwą z oliwek, solą oraz cukrem, wlać do całości i dokładnie wymieszać. Wszystko wstawić na 20 minut do lodówki, a potem podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów