Tarta z grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3479

Składniki:

  • Ciasto:
  • 0,25 kg mąki
  • 1/5 kostki masła (zmiksowanego)
  • 100 ml zimnej, przegotowanej wody
  • sól do smaku
  • Nadzienie:
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 15 dag szpinaku mrożonego
  • 1 przeciśnięty czosnek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 dag masła
  • 20 dag pieczarek
  • 100 ml śmietany
  • 6 łyżek warzywnego bulionu
  • 3 łyżki utartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać wodę, sól i masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać do momentu, aż będzie aksamitne. Rozwałkować wałkiem posypanym mąką tak, aby uzyskać prostokąt. Następnie krótsze boki prostokąta złożyć do środka i rozwałkować cieńszy prostokąt. Czynność z prostokątami trzeba powtórzyć dwa razy. Końcowym efektem wałkowania ma być placek o grubości 5 mm i średnicy 30 cm. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.

Nadzienie: Szpinak polać oliwą i posypać rozgniecionym czosnkiem. Ziemniaki rozetrzeć z masłem. Grzyby umyć, pokroić i dusić w bulionie przez około 5 minut. Następnie odlać nadmiar wody, dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Na małej tortownicy rozłóż rozwałkowane ciasto w ten sposób, aby wystawało poza brzegi naczynia. Następnie ułożyć szpinak, ziemniaki, grzyby i posypać tartym żółtym serem. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim masę i zacisnąć brzegi tak, aby powstał wałeczek. Piec w piekarniku na złocisty kolor. Podawać ciepłe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów