Tarta jeżynowa

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania

Jeżyny umyć, osączyć z wody i zasypać cukrem pudrem. Kiedy jeżyny puszczą sok, należy go odlać, a jeżyny pozostawić.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z pokrojonym drobno masłem, wbić do niej jajko, wlać śmietanę, wsypać cukier oraz sól i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Przygotować wypełnienie: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną piane, natomiast żółtka utrzeć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Do utartych żółtek dodać ubitą pianę, po czym wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto. Dodać do tego osączone z soku jeżyny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor..

0 komentarzy

Podobne przepisy