Tortilla z awokado, batatami i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2881
Tortilla z awokado, batatami i szpinakiem
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek szpinaku
  • 0,5 kg batatów
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak oraz awokado umyć i osączyć z wody. Szpinak pozbawić łodyg. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Bataty obrać ze skóry, umyć po czym zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ugotowanych batatów. Następnie dodać do tego rozpuszczone na patelni masło, doprawić do smaku szczyptą soli i całość utłuc tłuczkiem. Placki tortilli namoczyć letnią wodą, potem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i nałożyć na nie utłuczone składniki, po czym wszystko przełożyć szpinakiem i zawinąć w rulony.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów