Bhatura z sosem czosnkowym i chole

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 łyżki oleju
  • 1 łyżka letniej wody
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos czosnkowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Na chole:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 szklanka cieciorki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka przypraw garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Cieciorkę umyć, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Potem ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej sól, wlać olej, wodę, mleko i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie ciasto odkryć i rozwałkować na placki o grubości 0,5 mm. Rozwałkowane wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Pokrojony zalać jogurtem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Gotowy przelać do malej miseczki i dodać do potrawy.
Przygotować chole: cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej cieciorkę, garam masala, kurkumę i mieloną kolendrę. Wszystko smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty, po czym dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem wymieszać i przelać do malej miseczki, a następnie dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy