Łosoś z ryżem, oliwkami i kukurydzą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g wędzonego łososia
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g czarnych oliwek w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1 szklanka ryżu
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania

Łososia pokroić na kawałki. Kukurydzę oraz oliwki osączyć z zalewy. Papryczkę chili sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie obrać czosnek ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę chili oraz ryż, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem, wymieszać, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojonego łososia, kukurydzę oraz oliwki. Całość przykryć i dusić przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy