Łosoś z ryżem, oliwkami i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2613
Łosoś z ryżem, oliwkami i kukurydzą
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego łososia
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g czarnych oliwek w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1 szklanka ryżu
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Łososia pokroić na kawałki. Kukurydzę oraz oliwki osączyć z zalewy. Papryczkę chili sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie obrać czosnek ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę chili oraz ryż, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem, wymieszać, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojonego łososia, kukurydzę oraz oliwki. Całość przykryć i dusić przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów